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Letter to an Independent Counsel
dated July 27, 1998

This is in response to your request of June 29, 1998, that our
Office review and reconsider our interpretation of the financial
disclosure regulation at 5 C.F.R. § 2634.301(a), under which we
require an employee who serves as trustee to report the holdings
and income of the trust on the employee’s financial disclosure
statement.  After reviewing your request and the applicable statute
and regulations, we have determined that our interpretation
requiring a trustee to disclose the assets of a trust is correct.
However, based on the information that you have provided, we have
determined that you may submit to us a confidential list of the
assets and income of the four trusts for which you serve as
trustee.

Under section 102(f)(1) of the Ethics in Government Act of
1978, at 5 U.S.C. app. (the Act), each reporting individual must
report “the holdings of and the income from a trust . . . with
respect to which a beneficial interest in principal or income is
held by, such individual, his spouse, or any dependent child.”
This section does not specifically require that trustees disclose
the assets of a trust.  However, under section 102(a)(3) of the
Act, a filer must report “any interest in property held during the
preceding calendar year . . . .”  Our position has been, and
continues to be, that a filer who is a trustee must report the
assets of a trust which are “held” for the benefit of another.  See
generally Black’s Law Dictionary 1512 (6th ed. 1990).   Because
section 102(a)(3) requires the disclosure of such assets, we
believe that it would have been unnecessary for Congress to
specifically require the disclosure of assets by a trustee under
section 102(f)(1).  

Moreover, ethics policy concerns support the concept that
trust assets should be required to be reported.  One reason
Congress enacted Title I of the Ethics in Government Act was to
provide ethics officials with an opportunity to examine an
employee’s interests for potential conflicts.   Under the conflict
of interest law at 18 U.S.C. § 208, an employee who serves as
trustee may not act in any particular Government matter that would
affect the financial interest of the trust.  By reviewing a listing
of trust assets, an ethics official can alert the filer to
situations that may create potential conflicts of interest.

We have adopted a policy which provides one exception to the
reporting requirement that trustees disclose the assets of a trust.

Note: This decision was modified in 2002 by OGE Informal Advisory Memorandum 02 x 1 and DAEOgram 
DO-02-008.



2

In order to accommodate privacy concerns and to alleviate the
burden on filers in a narrow class of cases, we allow a trustee to
disclose the assets of a trust to the ethics official for conflicts
analysis on a confidential basis and have not required the
reporting of the assets on the public financial disclosure report.
These cases are limited to circumstances in which the trustee
serves without compensation in a non-commercial setting, and where
none of the “interested parties” (the filer, the spouse, and minor
or dependent children) or persons living in their household, or
their lineal relatives have beneficial interests in the trust.  You
have informed us that you will not receive compensation as a
trustee of any of the four trusts.  Also, no interested parties,
persons living in your household, or lineal relatives have a
beneficial interest in the trusts.  Finally, you are on leave of
absence from your firm, will not be compensated by your firm during
your leave of absence, and will not receive benefits from your
firm.  Based on these facts, we will permit you to disclose the
assets of the four trusts on a confidential basis.

When you file your financial disclosure form, you should
enclose the list of assets of the four trusts separately to ensure
that it is excluded from production of your form should it be
requested by a member of the public pursuant to 5 C.F.R.
§ 2634.603.  While the assets of the trusts need not be listed on
Schedule A, you must list your position as trustee of the four
trusts on Schedule D, part I.     

Please do not hesitate to contact me or members of my staff if
you have any questions.

Sincerely,

Stephen D. Potts
Director


